6 port.
Till köttbullarna:
500 g nötfärs
1 fin riven gul lök
1 ägg
2 dl grädde, 5%
4 pressade vitlöksklyfta
4 skivor vitt bröd
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
Till tomatsåsen:
2 lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 msk smör
1 msk olivolja
1000 g passerade tomater
500 g vatten
3 msk flytande honung
salt och peppar
1 köttbuljong
1 dl mjölk
Gör såhär;
Blöt lägg brödet i grädden någon minut, tillätt resten av ingredienserna till köttbullarna i en stor skål och blanda med bara händerna. Forma sen smeten till små köttbullar. Lägg dem på en blöt skärbräda, och ställ in dem i kylskåpet.
Sen är det dags för tomatsåsen. Sätt löken, vitlöken och oreganon i en matberedare och kör tills du får ett mos. Hetta upp smöret och oljan i en stor kastrull, häll i lökblandningen och låt puttra på låg värme i 10 minuter. Låt inte blandningen fastna i botten, bara mjukna. Tillsätt de passerade tomaterna och vattnet. Häll vattnet i kastrullen tillsammans med honungen, lite salt och peppar, och låt koka i ungefär 10 minuter. Tomatsåsen kan tyckas tunn, men den kommer att tjockna lite senare. Rör ner mjölken, och släpp ner köttbullarna, en och en, i såsen. Rör inte om förrän köttbullarna fått en fin, brun färg, annars mosas de. Låt allt koka i cirka 20 minuter, med locket på glänt. Mot slutet av koktiden kan du lägga i buljongtärningen och smaka av för att se om du vill ha mera salt och peppar. Serveras med pasta, gärna hemlagad.
Till köttbullarna:
500 g nötfärs
1 fin riven gul lök
1 ägg
2 dl grädde, 5%
4 pressade vitlöksklyfta
4 skivor vitt bröd
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
Till tomatsåsen:
2 lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 msk smör
1 msk olivolja
1000 g passerade tomater
500 g vatten
3 msk flytande honung
salt och peppar
1 köttbuljong
1 dl mjölk
Gör såhär;
Blöt lägg brödet i grädden någon minut, tillätt resten av ingredienserna till köttbullarna i en stor skål och blanda med bara händerna. Forma sen smeten till små köttbullar. Lägg dem på en blöt skärbräda, och ställ in dem i kylskåpet.
Sen är det dags för tomatsåsen. Sätt löken, vitlöken och oreganon i en matberedare och kör tills du får ett mos. Hetta upp smöret och oljan i en stor kastrull, häll i lökblandningen och låt puttra på låg värme i 10 minuter. Låt inte blandningen fastna i botten, bara mjukna. Tillsätt de passerade tomaterna och vattnet. Häll vattnet i kastrullen tillsammans med honungen, lite salt och peppar, och låt koka i ungefär 10 minuter. Tomatsåsen kan tyckas tunn, men den kommer att tjockna lite senare. Rör ner mjölken, och släpp ner köttbullarna, en och en, i såsen. Rör inte om förrän köttbullarna fått en fin, brun färg, annars mosas de. Låt allt koka i cirka 20 minuter, med locket på glänt. Mot slutet av koktiden kan du lägga i buljongtärningen och smaka av för att se om du vill ha mera salt och peppar. Serveras med pasta, gärna hemlagad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar